“Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Sertifika Programı” başladı
01 Nisan 2019 14:10

Üniversitemiz ile Memur-Sen iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Sertifika Programı” başladı. Farklı ülkelerden 24 katılımcının eğitim alacağı program bir ay sürecek.

Rektörlükte düzenlenen açılış toplantısına, Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Aydın Karapınar ve Prof. Dr. İlhan Üzülmez, Genel Sekreter Kemal Şamlıoğlu, Genel Sekreter Yardımcısı Veysel Erdel, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Semih Aktekin, Memur-Sen üyeleri ve çeşitli ülkelerden eğitim almak üzere Üniversitemize gelen 24 temsilci katıldı. Program ile Üniversitemizde, 24 farklı ülke ya da uluslararası kuruluştan gelen temsilcilere, sendikacılık hakkında eğitim verilecek.

“Emeği kutsal kabul eden bir geleneğin temsilcileriyiz”

Rektör Prof. Dr. Yusuf Tekin, konuşmasında, “Sosyal bilimler alanında, toplumla, toplumu temsil eden kurumlarla ve bu toplumu yöneten siyasal ve bürokratik merkezlerle yakın ilişkiler halinde olmayı ve onlarla birlikte projeler üretmeyi hedefleyen bir Üniversiteyiz” dedi. Ürettiği akademik bilgiyle sosyal bilimler alanında, dünya çapında en üst sıralarda yer alan bir Üniversite olmayı hedeflediğimizi belirten Rektör Tekin, “Üniversitemiz, akademik bilginin Türkiye’deki toplumsal yapının dönüşümünde, toplumsal problemlerin çözümünde ilham kaynağı olsun, çözüm mekanizmasında bulunan kişilere yol göstersin diye arzu ediyoruz” diye konuştu.

Rektör Tekin, toplum, siyaset ve idareyle iç içe bir üniversite halini almak istediklerini ifade ederek, Memur-Sen’in, bu kapsamda, iş birliği yapmayı arzuladığımız kurumlardan biri olduğunu söyledi. Sertifika Programının, üniversitemizin bu hedefine yönelik atılmış adımlardan biri olduğuna dikkati çeken Rektör Tekin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu program bizim içinden çıktığımız toplumsal geleneğin, geçmişimizin bütün birikimlerinin, gelecek kuşaklara yansıtılması anlamında da önemli bir program. Çünkü içinden çıktığımız gelenek, emeği kutsal kabul eden ve alın terinin karşılığını tamamen vermeyi öğütleyen bir geleneğin temsilcileriyiz. Memur-Sen ile de temel hedeflerimiz itibarıyla uyuşan bir akademik birikimi oluşturmak istiyoruz. Bugün başlayacak olan program, tam da bu söylediğim çerçevede organize edilmiş, içi dolu ve güzel bir program.”

Rektör Tekin, “Uluslararası Sendikacılık ve Sosyal Politika Sertifika Programı”nın Memur-Sen’in bu kapsamda yürüttüğü 4’üncü program olduğuna işaret ederek, programları organize eden Memur-Sen yetkililerine teşekkür etti. Rektör Tekin, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Programda, katılımcı arkadaşlarımız, hem bahsettiğim geleneğin bugüne tevarüs ettiği emek ve emeğin karşılığının verilmesiyle ilgili bütün bu birikimi kendileriyle paylaşacağız. Hem sendikacılığın uluslararası anlamda emek savunucusu yapan yapılar açısından birleştirici rolü üzerinde bir eğitim süreci olacak. Hem de Türkiye’nin doğal güzelliklerini, idare yapısını ve sendikal gelişimini burada değerli akademisyen arkadaşlarımız sizlerle paylaşmış olacak.”

Programın, Üniversite olarak çizdiğimiz misyon çerçevesinde anlamlı bir program olduğunun altını çizen Rektör Tekin, “Türkiye’nin sahip olduğu uluslararası statü açısından ve bizim de üniversite yönetimi olarak kendimize çizdiğimiz, toplumsal yapılarla irtibat halinde problem çözümüne katkı sağlamak misyonu açısından anlamlı bir program” şeklinde konuştu.

“Sendikal alanda en yetkin isimlerle çalışmayı yürüteceğiz”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise Türkiye’deki en büyük konfederasyon olduklarını belirterek, “uluslararası sendikacılık ve sosyal politika” başlıklı seminerler düzenlediklerini dile getirdi. Genel Başkan Yalçın, “Hem akademik eğitim almış olacağız hem pratik anlamda sendikalarla bir araya programlar vesilesi ile bir araya gelmiş olacağız hem Türkiye’deki kurumları ziyaret ederek pratik anlamda kurumları yakından tanımış olacağız hem de kültürel aktivitelerle Türkiye’de eğlenceli bir, bir ay geçirmiş olacağız” dedi.

Üniversitemizin akademik kadrosunun yetkin olmasına işaret eden Yalçın, “Sendikal alanda en yetkin isimlerle bu çalışmayı yürüteceğiz” dedi. Sendikalarla ortak mücadelelerinin odak noktasının dünyada adalet mücadelesi olduğunu ifade eden Yalçın, şu şekilde konuştu:

“Biz sendikadan dünyada hep birlikte adaleti tesis etmek için adil bir dünyayı oluşturabilmek için gayret gösteriyoruz ve sendikalar olmadan dünyada gelir dağılımında adaletin sağlanması mümkün değil. Kimse durup dururken bize haklarımızı veremez. Malcolm X’in dediği gibi ‘Kimse size hakkınızı, özgürlüğünüzü vermez. Adamsanız siz alırsınız’ dediği gibi sendikalar olarak mücadelemizin odak noktası burasıdır.”

Temsilcilere seslenen Genel Başkan Yalçın, “Farklı ülkelerden geliyoruz, farklı inanışlardanız, farklı düşünüşlerdeniz, farklı kondeferasyonlardanız ama mücadelemiz aynı. Biz emek mücadelesi veren kuruluştanız. Bakıyorum, hepimizin ten rengi farklı ama ter rengimiz hepimizin aynı. Yakından baktığımızda hepimizin göz rengi farklı ama gözyaşımızın rengi dünyanın her yerinde aynı. Farklı düşünüşlerden ve farklı inanışlardanız. Hayata bakış açımız farklı ama dünyanın her yerinde açımız farklı olsa da acımız aynı. Onun için biz insanız, emekçiyiz. Emek mücadelesinin ideolojisi olmaz. Bizim ideolojimiz alnımızın terinin ve emeğimizin karşılığını almak” ifadelerini kullandı.

Güç birliğinin farklı yöntemlerinin olduğuna işaret eden Yalçın, “Ülkemizde örgütlenmek ve sendikaları oluşturmak, birinci aşamamız. Uluslararası anlamda sizlerle bir araya gelerek tecrübe paylaşımında bulunmamız ve birbirimizi güçlü kılmamız ikinci aşamamız. Ortaklaşa mücadele üreterek dünyada yeni bir dalgayı oluşturmak ise üçüncü aşamamız” diye konuştu.